zult
Samengesteld
door ed Schilders en Harry van Boxtel - 2012-11-07
►
Terug naar Zult

Niet met naam bekende monogrammist -
17de eeuw - collectie Rijksmuseum
Definitie

Cees Robben - Prent van de week van 7 december
1984
Robbens tekst lijkt voor een deel ontleend aan
een voordracht over Het Varken, gepresenteerd (tussen de
schuifdeuren) als het opstel van een scholier. Hierbij afgebeeld:
een fragment uit het opstel in een handschrift dat werd ingezonden
door Ton van den Hout. De datum is niet bekend:

Jodocus (Jacques Stroucken), Toemet-hooi (1993)
As ut aon mèn laag
Wè'k wô hè'k nog nojt nie gekrege,
En wè'k kreeg hè'k mar zelde gewuld.
As't ojt meeviel, dan viel 't al nie tege;
wô 'k ojt biefstuk, dan waar ut mist zult.
Wil van Pelt - Brabant's knipoog uit het verleden (2001) -
Wij zullen onderweg aanleggen bij Geertjes omdat ze daar altijd
goeie zult hebben. (...) Ik zie dat mijne compagnon dat ook al
begrepen heeft, zijn aandacht is gericht op het brôôd met zult dat
gebracht is door Marieke. (...) De mik en de zult hoeven we niet af
te rekenen, 'da zal wel goed komen', zegt Thijs.
Jodocus (Jacques Stroucken), Toemet-hooi (1993)
As ut aon mèn laag
Wè'k wô hè'k nog nojt nie gekrege,
En wè'k kreeg hè'k mar zelde gewuld.
As't ojt meeviel, dan viel 't al nie tege;
wô 'k ojt biefstuk, dan waar ut mist zult.
Piet van Beers - (CuBra)
Krèùpt es in de hèùd van: ’n vèèrke’
M´n leedemaote vènde dan
bij de slaagers in de schappe.
Rollaode, bloedworst, spèk en zult
bij ham èn schouwerlappe.
‘Op dieet’
Soms lig ik naachtelang te drôome
van BLOEDWORST BALKENBREI èn ZULT.
Mar... DIE-EETE dè is NIE-EETE
zeej "Ons Kee"...èn dan zèède ötgeluld.
‘Bodschappe doen’
´n Flès (nie als te duure) wèèn
´n Rölleke mèèle moppe.
'n Bèkske zult, ´n ons sesies.
´t Is dees week ”Zèùneg soppe.”
‘Van ’t vèèrreke -- 58 jaor terug’
't Vèèrreke was nèt geslacht, èn
zullie ha´n zèlf tóch eete zat,
dus wij mochte koome haole
wèsse in oovèrentie had.
’n Stuk ribstuk, ’n hil pan worst èn
ok tweej komme vol meej zult!
Balkenbrij, vier flèsse braoivlees,
himmel tot de raand gevuld!
Ok tweej flinke bèkskes spèkvèt,
(meej de kaoikes in papier)
èn ’n hieltje voor den èrtsoep
èn êen al gebakke nier.
(...)
Ieder jaor rond Allerzielen
komt dè toch wir bij mèn op:
Dieje kuus van taante Frieda,
én dieje zult van de vèèrekeskop!
‘Wètter in vèèfteg jaor veraanderde’
Boer of börger, èèrm òf rèèk,
òn tòffel waare ze ooveral gelèèk.
Ik zal er mar nie nòr laote raoje:
‘t Was ‘n schèfke zult,
spèk èn ötgebraoje kaoje.
‘Wètter veraanderde (2)’
Èn dan aate ze in de wènter ok nog èègegemòkte zuurkôole öt et
vat.
Èn sondags de rèst; kundet raoje ?
En stukske zult, spek èn ötgebraoje kaoje
Lodewijk van den Bredevoort (2006) - Kosset den brèùne eigeluk
wel trekken? Jeugdherinneringen van een gewone volksjongen -
Soms waar un vèèrke pas geslacht, waar der zult en bloedworst en
kaoikes zat, ge mocht et nie hebben.
Tony Ansems - ‘Zwarte Pietje gespuld’ (2007) - Der wier gesmuld van
de vèèrrekeszult
Lechim -
‘En mar rèègene’
'n Oosterwèkse koffietaofel
Mee boeremik en zult en ham.
‘Moederdag’
't Smèère van de botterhamme
Mee èègegemoakte zult
‘Gift mar zuut’
Hij gaaf ze spek mee moffelbóóne
Boerebróód mee 'n schèèf zult
Mar ze ha'n liever kwattastrooisel
Goei eete was 'r aon verspuld
‘Gin zin mir’
Aacht brooikes dik mee zult en kèès
Elie van Schilt - ‘Alles is aanders’ (CuBra) - Mar soms hadden wij
ok un buurtfist. Dan wieren bij de slager un paor verkuskoppen
gekocht (Kop mee afval ) noemde ze ut toen. Ut afval was ut snijsel
waor de slager gin worst van kon maoken ) Unne grote wasketel wier
schongemokt en daorin wieren die koppen gekokt tot ut vléés zo van
de botten afviel. Daor wier nog ut één en aander bij gegooid zoas,
zout en peper, nootmuskaat, azèèn en augurken, dan ging ut dur de
vléésmeulen en al de buren die hadden mee betaold aon de koppen die
kwamen mee scholtjes en bakken, as ut un paor uur laoter was stèèf
geworren dan hadden we zult zoas ge het nou niemir kopt bij de
slager.
Er waren gin koelkaasten, dus we aten un week lang zult, tot ut uit
oe oren uit kwaam.
zult, zure
Het koken van de diverse, uit de afvalproducten bereide gerechten
(baklever, zure zult, preskop, balkenbrij) geschiedt thans volgens
de moderne methoden der huishoudkunst, zoals de boerendochters het
geleerd hebben op de landbouwhuishoudschool. (J. H. Kruizinga –
Levende Folklore in Nederland en Vlaanderen; 1953)
zult
Viert men alom in den lande Sinterklaas op 5 of 6 December, in
Westkapelle geschiedt dit van 6 op 7 December. In Noord-Brabant is
op verschillende plaatsen het kaaiefeest vaak belangrijker dan de
feestdag van Sint Nicolaas. Men eet dan zult, lever, hersens en
balkenbrij en daarbij wordt een stevig glas gedronken. De „kaaien",
die uit het vet gesmolten worden, worden met wat zout op het brood
als lekkernij gegeten. (J. H. Kruizinga – Levende Folklore in
Nederland en Vlaanderen; 1953)
zult + worst
Na de slacht houdt men een gezellige avond, ook om wat 'terug te
doen' voor de buren die geholpen hebben. Men noemt deze avond o.a.
op de Veluwe vetprieze. Er wordt koffie met koek geschonken, een
borreltje en het pas geslachte varken wordt gekeurd. Meestal in de
vorm van eigen gemaakte worst en zult. Vroeger at men bij deze
gelegenheid balkenbrij. (Dr. TJ.W.R. de Haan, Folklore der Lage
Landen, 1972.)
|