Varken - het slachten
van het varken - het ontharen door middel van strovuur
¶ Baretta,
Handboek voor de slager (1955): Ten slotte nog de huisslachting.
In diverse streken van ons land worden de varkens niet gebroeid,
doch met stro gebrand.
Dit gebeurt vooral in Zeeland bij de boeren. Een bundeltje stro
wordt in brand gestoken en daarmede wordt dan het varken gebrand.
Met een speciaal daarvoor bestemd breed mes worden dan de
haarborstels verwijderd.
Het moderne branden bij de huisslachtingen geschiedt door middel van
een brander (gas). De vlam moet blauw-geel zijn en zeer krachtig
maar ook hier is het opletten; verbroeiing kan voorkomen wanneer het
water te heet is, verbranding kan plaatsvinden wanneer het branden
op ondeskundige wijze geschiedt.
Na het branden wordt het varken goed
afgespoeld waarna
het geschoren kan worden.

Adriaen
Collaert naar Hans Bol - De maand december

Aegidius
Sadeler naar Pieter Stevens (2) - December (1607)
Jacob Matham
- December (1614)

Pieter
van der Borcht (1) - December (1545)
Nicolaes de
Bruyn - Herfst (1581)
Adriaen
Collaert naar Joost de Momper - December (1600)
Anoniem -
naar Crispijn de Passe (1) - November
|